Травматична зброя - Право громадян на захист власного життя, але не для всіх

Травматична зброя - Право громадян на захист власного життя, але не для всіх

Гарантоване Конституцією невід'ємне право громадян на захист власного життя, здоров'я, майна та життя інших людей, у тому числі із застосуванням зброї самозахисту. На сьогоднішній день законодавство забороняє українцям вільно володіти вогнепальною зброєю.

Відповідно до ст. 263 Кримінального кодексу України, за носіння, зберігання, придбання, передачу чи збут вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу порушнику загрожує від трьох до семи років ув'язнення.

На законних підставах громадяни України можуть володіти лише гладкоствольною мисливською (з 21 року), нарізною мисливською (з 25 років) та пневматичною зброєю (з 18 років). Також фактично не заборонено володіння газовою зброєю, хоча в українському правовому полі такої категорії зброї не передбачено. Окремим категоріям українців надано право володіти травматичною зброєю.

Травматичний пістолет Форт-17Р кал. 9 мм


Травматична зброя: пристрої для відстрілу гумових куль про основне

Травматична зброя призначена для самооборони на невеликій відстані, найчастіше не більше кількох метрів. Зазвичай конструкція такої зброї передбачає обмеження у боєприпасі і дульній енергії при пострілі. Для цього в середині ствола встановлюється незнімний обмежувач, що перешкоджає пострілу нееластичною кулею (у цьому випадку куля виготовляється з гуми), а сам ствол роблять зниженою міцністю (при стрільбі металевими кулями його просто розірве).

Розміри травмитачної зброї дозволяють носити її повсякденно, а завдяки солідному зовнішньому вигляду відрізнити травматичний пістолет від бойового, на погляд, дуже складно.

Достовірно контролювати ступінь ураження пострілу неможливо, але в більшості випадків це обмежується дуже сильним ударом, після якого здійснювати агресивні дії досить важко. Але слід пам'ятати, що при попаданні в особливо чутливі точки (очі, горло, відкритий рот) можливий смертельний результат.

Хто має право на травматичну зброю

Право на придбання травматичної зброї (пістолетів та револьверів для стрільби гумовими кулями) мають працівники суду, правоохоронних органів та їх близькі родичі, а також особи, які беруть участь у кримінальному судочинстві, журналісти та позаштатні журналісти, депутати України, члени громадських формувань з охорони громадського порядку та державного кордону, військовослужбовці, крім тих, хто проходить строкову військову службу, державні службовці, які мають категорії та ранги.

Етапи оформлення дозволу на травматичну зброю

Оформити дозвіл можна лише у місцевих відділеннях дозвільної системи. Для цього необхідно:

  • пройти навчання;
  • отримати дозвіл на покупку;
  • купити пістолет;
  • отримати дозвіл на його носіння та зберігання,
  • купити сейф для пістолета.

Для оформлення дозволу на придбання травматичної зброї інспектору дозвільної системи потрібно надати необхідні документи:

  1. Довідка про несудимість.
  2. Довідка/сертифікат, що підтверджує проходження спеціального теоретичного та практичного курсу щодо застосування зброї, правил поводження з нею, зберігання, яку можна отримати у спортивному клубі, в якому можна проводити такі курси згідно з Інструкцією МВС України.
  3. Медична довідка (форма 127/о), яка підтверджує, що стан здоров'я заявника відповідає вимогам, які висуваються до осіб, які бажають отримати відповідний дозвіл.
  4. Квитанції про оплату встановленого держмита.
  5. Документи, які підтверджують, що заявник належить до осіб, які мають право отримати дозвіл на травматичну зброю, тобто такі, що підтверджують наявність права звертатися до дозвільного органу з відповідною заявою.
  6. Копія паспорта заявника, а також 4 фотографії (3х4), які необхідні для виготовлення відповідного дозвільного документа, за яким можна буде ідентифікувати людину.
  7. Заяву про надання дозволу.

Подану заяву з додатками будуть розглянуті уповноваженою особою протягом 30 днів з моменту їх подання, внаслідок чого буде прийнято рішення або про видачу дозволу на травматичну зброю, або про відмову у видачі такого дозволу.

У разі отримання дозволу на травматичну зброю протягом трьох місяців (термін дії дозволу на купівлю) необхідно купити зброю, яку протягом 10 днів необхідно зареєструвати в органах поліції (за місцем реєстрації власника) з метою отримання дозволу на її зберігання, носіння та використання Зброя та патрони зберігаються за місцем проживання чи місцем перебування громадянина в металевих ящиках чи пістолетних сейфах.