Який термін заміни масла в двигуні автомобіля?

Який термін заміни масла в двигуні автомобіля?

Термін заміни масла у двигуні залежить від умов експлуатації автомобіля. Зазвичай заміна проводиться після досягнення встановленого пробігу. Найчастіше це 10 чи 15 тис. км. Але цей пробіг буває різним.

Термін заміни масла у двигуні авто


При спокійній, розміреній їзді трасою двигун працює без навантаження. Відносно висока середня швидкість дозволяє досягти пробігу для заміни масла за досить короткий час. Стандартні 15 000 км за середньої швидкості 50 км/год будуть пройдені за 300 годин роботи двигуна. Щоб отримати той же кілометраж у місті з його щільним потоком та заторами, мотору доведеться трудитися багато – адже середня швидкість буде низькою. Та й умови роботи жорсткіші: взимку – хронічний недогрів, влітку – перегрів, короткі поїздки, часті пуски мотора, інтенсивні розгони.

Встановлюючи термін заміни масла, виробник, перестраховується та не бере до уваги сценарій використання автомобіля лише по трасі. Та й запас по залишковому ресурсу масла, напевно, закладає не малий. Нехай краще власник частіше змінює масло, ніж виробник витрачається на гарантійний ремонт двигуна.

Тому за основу беремо рекомендації виробника. Якщо вважаєте, що умови експлуатації вашого авто дуже важкі, можна скоротити рекомендований період заміни на третину і міняти масло не через 15 тис. км, а через 8-10. Частіша заміна - раз на 5-6 тис. км, як роблять деякі автовласники – сенсу немає.

А ось самостійно продовжувати термін зміни масла неприпустимо. Якщо проїхати «зайву» тисячу кілометрів на старому маслі, навряд чи щось станеться з двигуном. Але навмисне тягти із заміною не варто – така «економія» може обернутися великими витратами на ремонт автомобільного двигуна.